Valparnas tid hos ska vara lärorik och utvecklande tycker vi. Det är viktigt för att oss våra valpar föds upp i trevlig och trygg miljö som innehåller berikning. Valparna får dagliga aktiviteter och hantering, både som grupp och individuellt, som hjälper valpen att få en stabil grund för framtiden.

 

Under de första åtta levnadsveckorna utvecklas valpen i snabb takt och det gäller att anpassa miljöerna valparna vistas i så de får möjlighet till att utveckla sina sinnen på bästa sätt.

 

Inomhus har vi ett s.k. valprum som är inrett efter valparnas och tikens behov, där tiken får vara ifred och sköta om sina ungar. Valparna får röra sig fritt och tiken har samtidigt ett avskilt ställe som valparna inte kommer åt där hon kan få vara för sig själv när hon så önskar. Vi använder oss inte av köpesvalphagar då vi anser att de i regel är alldeles för små och begränsar valparnas rörelsefrihet för mycket. Valparna har fri tillgång till leksaker samt mindre hinder att klättra på/under/igenom för att de ska kunna utveckla sin motorik. Valparna får givetvis vistas i andra utrymmen i huset och ta del av vardagen med allt vad det innebär.

 

Utomhus har vi en inhägnad som valparna får nyttja så mycket de vill och orkar. Även den har berikning i form av leksaker och diverse material och hinder som bidrar till valpens utveckling. För att valparna ska få uppleva så mycket som möjligt under sin tid hos oss, har vi även en valpvagn som används flitigt från det att valparna är ca 4-5 veckor gamla. Valparna får se saker som de inte ser hemma hos oss och på gården samtidigt som de får träning som senare underlättar vid bilåkning.

 

Vi lägger även grunden för rumsrenheten genom att "pott-träna" valparna från mycket tidig ålder, det är väldigt trevligt för både oss och valparna att de lär sig att göra sina behov på anvisade platser.

 

Valparna är givetvis vana vid kloklippning och hantering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennel RUFFWOOD © 2009-2015 | Olga Isaksson & Daniel Granbom | info@ruffwood.se