Med armbågsledsartros menas en onormal förslitning av ledbrosket i armbågsleden. Denna förslitning ses oftast inte på röntgenbilden, men ger upphov till benpålagringar, vilka kan urskiljas relativt tydligt. Pålagringarna tilltar och förändrar leden så länge den onormala förslitningen pågår. Avläsningen av röntgenbilder av armbågar går framför allt ut på att utvärdera om det föreligger benpålagringar i lederna och om så är fallet registreras omfattningen av dessa.
Gradering
Vid den centrala granskningen av röntgenbilderna graderas armbågsledsartros enligt följande skala, som nu också används internationellt:
0= inga påvisbara förändringar (ua)
1 = lindriga benpålagringar (lbp)
2 = måttliga benpålagringar (mbp)
3 = kraftiga benpålagringar (kbp)
I de fall man helt säkert kan ställa diagnosen FPC*, UPA** eller OCD*** graderas dessa som III oavsett pålagringens storlek Något säkert samband mellan graden av benpålagringar och smärtsymtom fnns inte, men unga hundar, med måttliga eller kraftiga pålagringar, visar ofta stelhet och hälta, framför allt efter hård motion.
Bedömning av hundens lämplighet för avel
Vetenskapliga studier visar att utvecklingen av armbågsledsartros hos de undersökta raserna till stor del är ärftligt betingad. Mycket återstår dock att studera, som skillnader i arvbarhet mellan olika raser och värdet av en formaliserad avkommebedömning och uträkning avs.k. avelsindex. Som en generell rekommendation gäller att endast hundar utan artrosförändringar användes till avel.
*FPC (fragmenterad processus coronoideus), den vanligaste rubbningen förekommer på armbågsbenets spets, i den nedre, främre delen av ledhålan.
**UPA (ununited processus anconeus), vanlig tillväxtrubbning som har varit känd sedan länge hos bl.a. schäferhundar. Genom en ofullständig förbening av armbågsbenets tillväxtlinje i den övre delen av ledhålan lösgörs en relativt stor bendel som är väl synlig på en röntgenbild av leden.
***OCD (osteochondrosis dissecans), den näst vanligaste rubbningen på överarmens inre ledrulle, nästan mittemot den plats på armbågsbenet där FPC kan förekomma. Ledbrosket har där förtjockats, har sprickbildningar och är ibland helt lossnat från underliggande ben.
Knäartros
Knäartros kan förekomma hos hundar av alla raser men en speciellt tidig och snabbt fortskridande form förekommer inom boxerrasen. Preliminära uppgifter tyder på hög heritabilitet. Orsaken är okänd.
Ett knä med artros blir svullet och stelt och skadas lättare än ett friskt vid felsteg. Det drabbas därför lättare än ett friskt knä av meniskskada eller korsbandsbristning.
För boxerrasen finns central avläsning och registrering av resultaten av knäröntgen hos SKK:s veterinäravdelning. Artros i knäleden kan vara ett symtom på osteokondros inom alla raser (se osteokondros).